Proxsys Servicedesk

10 redenen om je wachtwoord in te ruilen voor je vinger

04 december 2017 door Johan Mos

Wachtwoorden, iedereen vindt ze vreselijk. Kan het nou niet simpeler met aanmelden? Tuurlijk kan het simpeler!

Ik hoorde laatst nog iemand zeggen : "tegenwoordig heeft een iPhone zelfs een gezichtsscanner waardoor je je pincode niet meer hoeft in te vullen en ik moet nog steeds iedere dag mijn wachtwoord invullen! Tja Apple he?" Of toch niet? Microsoft heeft het al even ingebouwd in de Lumia telefoons met Windows Mobile. Het toestel werd al in 2015 verkocht met deze techniek. Het heette toen 'Windows Hello'. Werkte perfect, alleen jammer dat het platform zo weinig werd gedragen door ontwikkelaars.

Maar Windows Hello is gelukkig niet verdwenen, sterker nog, het is nog beter geworden! Al even zaten er in laptops vingerafdruklezers ingebouwd. Ik weet nog goed dat HP hiervoor vreselijke software gebruikte, op de achtergrond vulde hij dan gewoon je wachtwoord in als je je vinger langs de lezer haalde. Wijzigde je je wachtwoord, dan werkte je vingerafdruk scanner pas weer als je daar ook even je nieuwe wachtwoord had doorgevoerd... Niet zo handig dus.

In Windows 10 is Windows Hello ingebouwd, werkt super! Zelfs aanmelden met je gezicht is op speciale apparaten mogelijk (vooralsnog vooral de Surface apparaten omdat het een specifieke infrarood gezicht scanner nodig heeft). En of het veilig is? Nou en of! Veiliger dan een 'gewoon' wachtwoord.

Dus waar wacht je nog op? Gebruik je Windows 10 en heb je zo'n mooie vingerafdruk scanner in je laptop zitten? Configureer dan nu je vingerafdruk in Windows Hello en maak het aanmelden een stuk makkelijker. De tijd om het te configureren is even lang als het lezen van de 10 redenen die ik hieronder benoem.

  1. Meest ontwikkelde biometrische techniek
  2. Er zijn geen twee vingers hetzelfde
  3. Je vingerafdruk verandert niet door leeftijd of door een ziekte
  4. Weinig opslagruimte voor nodig
  5. Het kan niet kwijtraken, gekopieerd of gedeeld worden
  6. Het is snel
  7. Iedereen kan het gebruiken (simpel)
  8. Versnelt het aanmelden
  9. Is veiliger dan een standaard wachtwoord
  10. Het zit ingebouwd in (bijna) iedere zakelijke notebook

Nu wil je natuurlijk weten hoe je Windows Hello inschakelt. Simpel; typ in het startmenu 'vingerafdruk' in kies 'aanmelden met vingerafdruk instellen' . Je kunt daar de Wizard starten om dit in te schakelen. Wordt het geblokkeerd door een beleid? Neem dan contact op met je leidinggevende om dit door de IT beheerder aan te laten passen, want het gebruik van een vingerafdruk scanner of gezicht scanner is veiliger dan enkel een wachtwoord.

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen