Microsoft Ignite on tour - Dag 1

Microsoft Ignite The Tour 2019 - Dag 1

25 maart 2019 door Johan Mos

Ook dit jaar zijn we vanuit Proxsys weer aanwezig op het jaarlijkse Microsoft evenement Microsoft Ignite on Tour in Amsterdam. Twee dagen vol met sessies van de laatste ontwikkelingen vanuit Microsoft. Vandaag was dag 1! Hieronder een verslag van de sessies / informatie die ik heb opgedaan.

Teams, Teams, Teams..

De eerste dag begon op de fiets naar een carpoolplaats waar een collega mij heeft opgepikt. Gelukkig viel de file mee richting de RAI en genoten we van een ontbijtje. Daarna was het tijd voor de eerste sessie die gericht was op de nieuwe zaken van Microsoft Teams. Alhoewel er geen centrale keynote van Microsoft was voelde deze sessie misschien wel een beetje zo. Microsoft had de dag ervoor nieuwe aankondigingen gedaan voor Microsoft Teams en die werden gelukkig ook verteld. Wat zijn de belangrijkste aankondigingen dan precies?

Binnenkort kan je een kanaal markeren als 'privé' waardoor je dus rechten kan gaan toepassen voor verschillende personen. Waar een kanaal eerst altijd de rechten overnam van het team is dat straks niet meer vanzelfsprekend. Een veelgevraagde functie bij klanten waar ik regelmatig over de vloer kom en ik dus al stiekem dinsdagavond deelde met een klant. Ook krijgen we in april binnen teams een nieuwe agenda interface die net wat mooier aansluit. Ook voor mensen met een beperking is aandacht. Microsoft bouwt binnen teams meer opties in om ook deze mensen te helpen om de software te gebruiken. En last but not least, ken je nog mijn verhaal over 'background blur' waarmee je kan voorkomen dat als je een video gesprek hebt de genodigden alles van jouw achtergrond ook mee kunnen krijgen? Binnenkort kan je ook je eigen achtergrond selecteren, het wordt dus mogelijk om mensen voor de 'gek' te houden en altijd te doen alsof jij in je vakantiehuisje zit in plaats van op kantoor of thuis :-). Grappige functie maar een echt handige functie is straks dat je ook een gedeeld whiteboard kunt maken in een gesprek. Super handig om samen ideeën vast te leggen of zaken uit te tekenen. Hier vind je een overzicht van de functies die Microsoft voor Teams heeft aangekondigd.

Data Loss Prevention & Teams

Dat we binnen Office 365 mogelijkheden hebben om data te bevriezen of terug te halen wisten we al. Voor Teams was dat nog niet echt mogelijk. Tot 19 maart dan. Microsoft heeft nu aangekondigd dat dit er wel in zit. Ook kan je nu ook de super gave functie inbouwen dat als iemand vertrouwelijke informatie deelt (denk aan een creditcard nummer) Teams jou ook informeert dat dat in strijd is met het beleid van je organisatie en het bericht automatisch 'intrekt'. Dat zijn functies waar we wat aan hebben!

VDI & Teams

Teams in een virtuele omgeving (online werkplek of virtuele werkplek) was nooit echt een goede combinatie. Gelukkig heeft Microsoft hier nu een oplossing voor, vanaf april wordt deze oplossing dan ook ondersteund en daar worden wij als Proxsys dan weer blij van want hiermee kunnen we onze klanten weer een betere beleving van Teams bieden.

Twee jaar Teams maar niet meer weg te denken!

Dat Teams heel gewild is blijkt maar weer uit de hoeveelheid mensen die in de zaal waren. De opkomst was echt bizar. Microsoft bevestigde dat dit het snelst geadopteerde programma is in hun historie. Wist je dat Teams in 2017 pas zijn levenslicht zag? Nu is het al eigenlijk niet meer weg te denken.. Het is dan ook goed om te zien dat Microsoft hier keihard op in zet en actief is om dit een van de belangrijkste tools voor iedereen te maken. Teams is eigenlijk het startpunt van je werkzaamheden, een hub voor al je andere zaken binnen Office 365.

OneDrive, Office Lens & delen van bestanden met externen

Na twee sessies over Microsoft Teams was het tijd voor een sessie over OneDrive waarin een aantal nieuwe functies werden gedemonstreerd. Geen hele baanbrekende functies zoals vorig jaar maar wel weer een verrijking. Dat ik Office Lens vaker moet gebruiken werd bevestigd. Maak foto's van aantekeningen of bonnetjes en zet het in OneDrive, dankzij een soort scan van de data kan Microsoft jou ook weer helpen om later dat bonnetje terug te vinden van een sushi restaurant terwijl je dat niet als bestandsnaam gebruikt bijvoorbeeld. Denk aan de gezichtsherkenning op foto's waarbij je computer suggesties doet, Microsoft doet dit ook met foto's vanuit Office lens in OneDrive. Mooi om te zien hoe deze techniek ons helpt. De product manager van OneDrive was zelf een hele enthousiaste man die echt trots was op alle functies. Delen van data met wachtwoorden en het document beveiligen tegen downloaden of afdrukken, het is nu zo simpel gemaakt voor de eind gebruiker vanuit iedere OneDrive client, of dat nu iOS, Android, Windows of Mac is. Heel gaaf!

InTune & MDM beheer

De dag sloot ik af met een sessie over het beheren van OSX en iOS apparaten met InTune. InTune is het beheersysteem voor onder andere mobile device management. Tegenwoordig is de oplossing niet meer weg te denken als je aan de slag gaat met bring your own device of als je data van het bedrijf wilt beveiligen op apparaten waar dit op staat. Vanwege ervaringen bij klanten had deze sessie mijn interesse gewerkt. Microsoft meldde dat zij de komende twee jaar fors in zetten op uitbreiding van de bestaande InTune voor OSX en iOS. Voor Windows is InTune inmiddels echt wel een serieus programma maar helaas moet Microsoft dus nog wel stevig aan de weg timmeren voor het beheren van Apple apparatuur. Goed om te weten dat hier dus wel degelijk hard aan gewerkt wordt.

En dan om af te sluiten, gebruik jij de Edge browser al op je telefoon? Niet? O das raar want volgens Microsoft is dit de browser die mensen zoeken op mobiele telefoons. Dus gauw installeren die app! Even serieus, het was meer een verhaal van wij van WC-eend adviseren.. Maar goed, mocht je binnenkort even zin hebben om iets te testen. Installeer dan eens de Edge browser op je telefoon, ga ik ook doen. Kijken of ze echt gelijk hebben. Voor nu hou ik het op Chrome op mijn Android toestel, dat adviseert Google dan namelijk weer.. :-).

Dat was dag 1! Morgen gaan we nog even naar Microsoft. Al met al een leuke dag gehad en we kijken uit naar morgen.

Heb je na aanleiding van mijn artikel vragen? Laat het mij dan even weten!

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen