Microsoft Ignite The Tour - Dag 2

Microsoft Ignite The Tour 2019 - Dag 2

26 maart 2019 door Johan Mos

Vandaag alweer de laatste dag van het bezoek aan Microsoft Ignite The Tour in Amsterdam. De dag begon ook weer op de fiets en een ritje over de A4 met een collega. Daarna ontbeten en was het tijd om weer te starten met de eerste sessie: InTune. In deze sessie werden de laatste functies van InTune gedemonstreerd maar werd ook een cursus Powerpoint voor beginners gegeven in een zaal vol met IT'ers... Je moet het maar durven! Enfin, focus lag op het feit dat je nu ook echt MSI bestanden kan uitrollen met InTune en nog meer rapportage functies hebt. Ook werd er stilgestaan bij de mogelijkheden van Android en InTune, het viel het mij op dat Microsoft hier meer functies voor biedt dan voor iOS. Oké, dat je nu via InTune een achtergrond van iOS kunt aanpassen is natuurlijk wel een killer feature toch...?

Ook werd hier weer Edge gepromoot als 'de browser waar iedere mobiele gebruiker op heeft gewacht' . Misschien heeft Microsoft wel gelijk als je als bedrijf zijnde medewerkers op mobiele telefoons ook wil beschermen tegen onveilige websites of dubieuze sites of wil voorkomen dat er data via een website ontfutseld wordt. Moet je wel de juiste licenties hebben, maar het is mooi dat dit kan. Ik ga het binnenkort toch nog eens een keer proberen.

Autopilot

Sorry mensen maar Autopilot is niet een super stukje software of app die elke auto in een autonoom auto doet veranderen. Nee Autopilot is de naam voor het 'nieuwe imagen' of heel ouderwets: ghosten. Vorig jaar aangekondigd en inmiddels bij Proxsys in gebruik maar toch interessant om even de sessie bij te wonen. Het is goed om te zien dat Microsoft hard inzet om Autopilot volwassen te maken en handige nieuwe functies toepast. De bedoeling is dat dit systeem ervoor gaat zorgen dat jij als eindgebruiker jouw nieuwe laptop, pc of tablet thuisgestuurd krijgt en je hem zelf 'af configureert'. Dat wij als beheerder van jouw werkplekken het systeem zo inrichten dat jij daar niet meer over hoeft na te denken is vanzelfsprekend voor ons, maar dat je het zelf mag uitvoeren is natuurlijk wel kick ass.

Dus jij opent als eerst de doos, ruikt de lucht van je nieuwe computer en er zitten nog geen vette vingers op van ons. Jij bent de eerste die hem mag aanzetten en hem verbindt met het WIFI netwerk. Daarna log je in met de gegevens van je werk, eventueel met een tweede factor en binnen 20 minuten is jouw werkplek klaar voor gebruik. En nee, je hoeft niet op je werk te zijn! Gaaf toch? Binnenkort krijgen we ook de mogelijkheid om vooraf al bepaalde zaken toch met een 'witte handschoen' voor te bereiden op je werkplek, dat maakt het proces nog slimmer en je hoeft geen grote hoeveelheden data te laten kopiëren.

Deze functies worden straks allemaal beschikbaar in Windows 10 1903 welke ik persoonlijk rond april / mei van dit jaar verwacht. Nog meer gave functies? Nu is het zo dat we vanuit Autopilot pas bepaalde functies kunnen inzetten als jij op een bepaalde Windows 10 versie werkt, dat systeem werkt niet echt prettig voor ons en dat realiseert Microsoft zich ook. Men trekt dan nu ook deze componenten los van de grote updates (build updates) en Microsoft stelt dan ook sneller bepaalde nieuwe functies beschikbaar zonder dat wij jou eerst op de laatste versie van Windows moeten hebben voordat je computer dit ook ondersteund.

Office 365 admin center en het gevaar van een live demo

Misschien minder relevant voor jou als eindgebruiker of klant, maar we woonden ook een sessie bij over het nieuwe Office 365 admin center. Dit portaal stelt ons in staat om de gegevens van jouw organisatie op één plek te beheren en zaken te configureren. Microsoft heeft onlangs een nieuw portaal gemaakt (welke nu in preview is) en daar werden we doorheen geleid. Het portaal had een duidelijke stap voorwaarts gemaakt, jammer alleen dat het portaal niet meer beschikbaar werd nadat de connectie wegviel. De Edge browser liep vast en als klap op de vuurpijl liep daarna zijn Powerpoint vast... Ik kan me voorstellen dat deze spreker niet blij is geweest. Gelukkig hield hij het hoofd koel en kwamen we gelukkig langzaam aan weer verder in het nieuwe admin center.

Al met al een paar mooie sessies gehad op Microsoft Ignite The Tour dit jaar, hoewel ik twijfel of ik volgend jaar weer ga aangezien de sessies mij over het algemeen minder nieuws brachten dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het feit dat we interne sessies hebben nadat collega's in Amerika de grote aankondigingen vanuit Microsoft al meekrijgen (Ignite). Toch wist Microsoft gelukkig nog wel te verassen met nieuwe updates en het was weer goed om te zien hoe hard Microsoft inzet op Microsoft 365. Het geeft in ieder geval genoeg energie en inzicht om dit bij klanten in te zetten en hen de voordelen van de laatste ontwikkelingen te laten zien en te activeren!

Bedankt Microsoft en tof dat jij mijn blog las. Tot snel!

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen