Microsoft Tech Summit 2018

Microsoft Tech Summit Amsterdam 2018

06 april 2018 door Johan Mos

Op woensdag 28 en donderdag 29 maart bezocht ik samen met een aantal collega's Microsoft Tech Summit te Amsterdam. Twee dagen informatie en nieuws vanuit Microsoft ontvangen. Een verslag van de dag:

Keynote Microsoft 365 & Azure

De wekker ging vroeg woensdagochtend, gelukkig maakte de keynote van Microsoft (Lori Wright) een hoop goed. Wat een show maakte Microsoft er van! Er werden veel zaken verteld, zaken die we afgelopen jaar intern al hadden ontvangen vanuit collega's welke naar Microsoft in Amerika waren geweest. Belangrijkste om te weten? Microsoft 365 wordt het... Microsoft 365 is eigenlijk een 'abonnement' voor iedere medewerker waarin een groot aantal basis functies zitten voor de zakelijke Windows gebruiker. Denk aan een abonnement op de laatste versie van Office, een abonnement op de laatste versie van Windows, toegang tot Office 365 en verbeterde beveiliging. Wie eerst licenties 'los' kocht voor een bepaald product is 'ouderwets', als je kiest voor Microsoft 365 wordt je 'beloond' met nieuwe functies en constante updates.

Tijdens de keynote hoorden we dat KPN een grote migratie aan het uitvoeren is van al haar werkplekken naar Microsoft 365. Een grote verbetering was dat ze nu vanaf ieder apparaat de e-mail konden ontvangen, eerst kon dat alleen maar 'binnen' het KPN netwerk. Misschien iets teveel verkoop praat want ik kan mij niet voorstellen dat KPN dit gesloten hield voor haar personeel totdat ze anno 2018 overstapten naar Microsoft 365. Enfin, het biedt veel meer dan dat natuurlijk.

Herinner je je de overname van LinkedIn door Microsoft nog? Mensen hebben misschien nu zoiets, wat hebben ze daar nou mee gedaan? Nou... Wist je dat je vanaf nu in Office 365 gratis cursussen kan volgen vanuit Microsoft? En een hele gave functie is de integratie tussen Office 365 en LinkedIn. Hoe dat dan werkt? Stel je hebt afgesproken met een zakenrelatie, maar je kent die persoon nog niet, via je Outlook of Office 365 portal kan je via het bekende contactpersoon veld straks direct informatie vanuit Linkedin van de genoemde persoon ophalen. Permanente LinkedIn 'addin' dus, handig toch? Vind je het niets, kan je het natuurlijk ook gewoon uitzetten.

En een abonnement op Office, is dat nou echt wat je zou willen? Zeker weten! Waar je voorheen 3 jaar of langer moest wachten op nieuwe functies heb je via het abonnement iedere maand nieuwe functies in Office zitten. En ja, hele handige functies..Wat dacht je van realtime vertaling of ondertiteling van je presentatie? Een intelligente optie om je presentatie meer 'smoel' te geven?

Na de indrukwekkende sessie van Lori, over Microsoft 365 en de nieuwe functies viel de sessie over Azure een beetje tegen. De technieken die werden gepresenteerd waren indrukwekkend, alleen had de presentator denk ik last van een jetlag.

Sessies woensdag

Na de keynote van Microsoft bezocht ik met mijn collega's enkele sessies. De eerste sessie vertelde meer over de laatste aanvallen welke de wereld in zijn greep hielden via de bekende cryptolocker virussen of andere malware programma's welke bijvoorbeeld op de achtergrond bitcoins aan het 'minen' waren. Via (uiteraard een standaard optie in Microsoft 365) Windows Defender ATP werden statistieken weergegeven hoe snel deze onbekende zaken gedetecteerd werden en vrij snel uitgeschakeld werden. Microsoft was erg trots op deze nieuwe techniek, welke volledig autonoom (dus zonder menselijke interactie) dit onschadelijk kan maken. Erg indrukwekkend!

Een tweede sessie werd gegeven over de verbeteringen welke Microsoft aan het doorvoeren is binnen de portal waar alle handelingen werden verricht ten behoeve van het beheer. Er werd aangeven dat er binnenkort nieuwe functies verschijnen welke het 'uit dienst stellen' van medewerkers via een stappenplan heel eenvoudig kan worden 'gepland' of uitgevoerd. Denk hierbij aan het veilig stellen van de mailbox, OneDrive of andere zaken binnen Office 365. Ik verwacht dat heel veel collega's hier blij van worden, het wordt binnenkort uitgerold!

De derde sessie betrof een sessie inzake Microsoft Teams. Wie Teams nog niet kent, gaat hier de komende tijd zeker kennis mee maken. Microsoft Teams is het knooppunt van andere producten, denk hierbij aan Microsoft Sharepoint, Skype for Business, je agenda en andere integraties die je helemaal persoonlijk kunt maken. Binnen Proxsys werken we nu ongeveer een half jaar met dit programma en iedere dag word ik er enthousiaster van. In de sessie werden vooral de handige zaken gepresenteerd en aangegeven dat de mobiele app ook voor veel mensen handig kan zijn. Denk hierbij aan een groepsgesprek wat misschien nu via Whatsapp nog wordt gevoerd, waarom zou je dat niet in Teams doen? Dan heb je er altijd toegang toe en kan je eventueel ook nog data delen. Een handige functie welke binnenkort toegepast is dat je ook gasten (externe contacten) kunt toevoegen aan een team. Super handig als je bijvoorbeeld data met een klant of externe zzp'er wil delen. En wat ook heel 'vet' is: Microsoft heeft de code voor de applicaties 'gelijk' gehouden dat betekent dat alle functies 'altijd' op alle platformen beschikbaar zijn, of komen. Dus ook als je OSX gebruikt, heb je dezelfde functies en nieuwe opties als de 'standaard' Windows app. Ja het is vet!

  • 'Wie Teams nog niet kent gaat er zeker de komende tijd kennis mee maken'

Sessies op donderdag

Na een lange woensdag (met veel file op de terugweg) en een hoofd vol met informatie, donderdag weer een nieuwe dag! We bezochten twee sessies over Microsoft Autopilot. Gaat Microsoft ook auto's maken? Haha nee hoor, het is de naam voor Microsoft's nieuwe parade paardje. Met deze optie kunnen wij als Proxsys zijnde bijvoorbeeld een computer bij HP voor je bestellen en direct koppelen aan jou als klant. Wat dat inhoudt? Nou we sturen hem dan direct naar jou op, je logt in op je apparaat met je account en je computer wordt voor jou geconfigureerd. Vergelijk het maar met een hele moderne optie die je ook kunt vinden voor diverse mobiele apparaten (iOS of Samsung Knox). Bij Proxsys wordt er al volop getest met deze nieuwe tool. Microsoft kondigde aan dat in de nieuwe versie van Windows 10 (1803) nieuwe functies zijn geïntegreerd en Autopilot 'nog' beter gaat functioneren. En het mooie is, het wordt iedere dag verder uitgebreid met nieuwe 'vette' functies. Dus binnenkort kan ik gewoon vanuit huis mijn nieuwe computer voor de zaak configureren? Als het aan Microsoft ligt wel. Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan, de meeste software fabrikanten hebben nog geen 'moderne' app welke werkt via de Windows appstore, daarom biedt Microsoft enkele opties om ook deze installaties op een andere manier uit te laten voeren maar het is te hopen dat de fabrikanten overstappen naar moderne opties of hun applicaties binnen Azure gaan (laten) publiceren.

  • "Vanuit huis je nieuwe laptop zelf configureren? Binnenkort kan het!"

Na de twee Autopilot sessies bezochten we een sessie over Microsoft Exchange online. Veel bedrijven draaien tegenwoordig al met de e-mail binnen Office 365, het was erg indrukwekkend wat Microsoft voor hoeveelheden per dag verwerkt. Er werd ons aangegeven dat Microsoft flink geïnvesteerd heeft in het automatisch detecteren van verstoringen en het automatisch oplossen hiervan. Via enkele praktijkvoorbeelden werd aangegeven hoe het systeem zich automatisch kan 'herstellen' zonder enige menselijke interactie. Heel bizar en zwaar indrukwekkend. Daarmee was Microsoft er nog niet, er werd aangekondigd dat je binnenkort een verbeterde zoekfunctie zal merken in je mailbox, er worden nu namelijk functies uitgerold welke het zoeken binnen mailboxen (wat nu soms nog wel als traag wordt beschouwd) aanzienlijk verbeterd. Het was erg indrukwekkend en goed om te zien dat Microsoft werkt aan een verbeterde ervaring van Office 365 en iedereen tevreden wil stellen.

We bezochten hierna nog een sessie inzake Windows 10. Net zoals Office, bracht Microsoft eens in de zoveel jaren een nieuwe versie uit met verbeteringen. Deze tijd is voorbij zoals jullie vast gemerkt hebben. (Verschillende versies van Windows 10) Nu is het ieder half jaar prijs. Voor veel mensen is dit wennen, het updaten naar de nieuwste build (versie) kost ongeveer 1 uur per systeem en dat merken mensen. Wat je er voor terugkrijgt? Genoeg! Vergelijk het maar eens met je mobiele telefoon, je bent toch blij als er een nieuwe versie van iOS of Android uit komt? Dat moet je zeker ook worden als Microsoft in april en oktober een nieuwe build uitbrengt voor je computer. Gebruik dat moment even voor een bespreking met je collega, na een uurtje ben je namelijk nog beter beveiligd tegen de nieuwste bedreigingen op internet, heb je nieuwe functies binnen Windows 10. Dus raak niet gefrustreerd als je een nieuwe build krijgt aangeboden, omarm hem!

  • "Nieuwe build update? Gebruik de tijd tijdens een build update voor een meeting!"

Wie kent Edge niet? Microsoft heeft mij weer overgehaald om het een kans te geven, 'not for a day but give it a week'. Oke, dus ik ben vanaf gisteren maar weer Edge aan het gebruiken. Met Windows 10 werkt het wel vreselijk snel moet ik je zeggen, nu hopen dat de meeste websites zich ook 'gedragen', volgens Microsoft is het de veiligste browser en beter dan Chrome. Dat laatste is misschien ook wel zo maar Chrome werkt soms nog net even wat 'lekkerder'. Enfin, ik ga het een weekje geven, doe er binnenkort verslag over!

  • "Edge? Give it a week, not a day!"

Na het Windows build geweld en de voordelen voor eindgebruikers was het tijd voor de laatste sessie, we bezochten nog een sessie over beveiliging binnen de Microsoft suite. Wat Microsoft voorspelde is dat hackers meer zullen 'overgaan' tot het verleiden tot verstrekken van (inlog) gegevens of vertrouwelijke informatie en minder virussen zullen uitbrengen omdat de beveiliging van Windows 10 nu ieder half jaar op de schop gaat naast de normale patches die ze maandelijks uitbrengen. Probeer waar mogelijk gebruik te maken van een goede wachtwoord manager (LastPass), twee-staps authenticatie (ook mogelijk binnen Windows en Office 365) en wees altijd op je hoede. Goed om te weten is dat Microsoft werkt aan een mogelijkheid om vanuit één portaal 'door te loggen' naar de verschillende applicaties of websites, met andere woorden: je hoeft geen wachtwoord te weten want die beheert Microsoft of Proxsys voor je. Binnenkort gaan we dit ook testen, kijken of dat wat is, ik denk van wel :-).

Al met al twee hele waardevolle dagen, veel informatie en ontzettend gave zaken gezien. Ik ben weer heel enthousiast en kijk uit naar de nieuwe functies. Met pijn in mijn hart zag ik de Nokia telefoons welke Microsoft gebruikte voor de registratie van de sessies, wat doet het pijn om te zien dat er weinig adoptie was voor Windows Phone en dat dit systeem eigenlijk zo goed als 'dood' is. Waar Nokia inmiddels weer Android op haar toestellen heeft staan en dit dus geen Microsoft feestje is, zet Microsoft nog steeds volop in op Surface apparaten. Bizar om te zien dat er zoveel Surface apparaten op het evenement gebruikt werden. Misschien toch maar eens een test opzetten met een Surface book en Microsoft 365 erop? De tijd zal het leren, Microsoft is gelukkig erg goed bezig met Office 365 en Windows 10!

Heb je vragen over Teams of ben je benieuwd naar andere zaken? Vraag het mij gerust! Ik hoop jullie net zo enthousiast te hebben gemaakt over Microsoft 365 en Windows 10 dan dat ik zelf ben :-). Ik kan niet wachten tot 1803 uitkomt (verwacht hem midden april), hij draait inmiddels via een preview al thuis :-)

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen