Kantoor Oranje (13)

Microsoft TechDays 2017 in 2 dagen - Dag 1

06 november 2017 door Danny Schalken

Het is ondertussen al weer ruim twee weken geleden dat wij, met onze voltallige drie-koppige afdeling, twee dagen in de RAI in Amsterdam hebben mogen vertoeven om de laatste nieuwtjes op het gebied van (Microsoft-)Development op te snuiven.

Op het laatste moment hadden we besloten om toch een overnachting in onze hoofdstad te regelen. We hebben een hotel uitgezocht op ongeveer 20 a 25 minuten loopafstand van de RAI.

Dag 1:
Onze reis startte op donderdag om 07:00. Nadat we om 08:30 in het hotel aankwamen, waar een van onze kamers reeds gereed was, waarin we onze spullen hebben gedropt, hebben we de wandeling naar de RAI gestart. Helaas bleken booking.com en Google Maps het niet eens zijn over de afstand van het hotel tot aan de RAI. Na ongeveer een uur stevig doorstappen arriveerden we @ Tech Days 2017.

Laat ik allereerst een ding duidelijk maken ... Twee dagen Tech Days is enorm gaaf! Het was ons door enkele collega's reeds ingefluisterd, maar er is zeker niet overdreven. Microsoft heeft werkelijk aan alles gedacht. Naast voeding voor het brein was er ook aan de innerlijke mens gedacht. Smoothies, allerlei soorten fris, water, snoepgoed en koeken, hamburgers, orientaalse gerechten en soepen, wraps, brood etc. Echt Tech-voedsel dus.

Enkele van de onderwerpen die tijdens deze twee dagen gepresenteerd werden, waren: Azure, Azure, Azure en nog meer Azure, maar ook Docker, Blockchain, Visual Studio 2017 en de bijbehorende nieuwe features, Visual Studio Team Services, Social Engineering, Hacking, Power BI, Big Data, en nog veel meer.

We hebben het team opgesplitst om zoveel mogelijk verschillende onderwerpen te kunnen volgen. Voor ons, hele interessante onderwerpen waren: Azure Key Vault, Azure Service Fabric, Authentication en Authorization in .NET Core, Containers en Credential Security.

Azure Key Vault:
Azure Key Vault kan worden gebruikt om geheimen en sleutels op te slaan. Dit kunnen wachtwoord, connection-strings maar ook configuratie parameters (zgn. key-value pairs) zijn, die voorheen hardcoded in de broncode of (configuratie-)tekstbestanden werden opgeslagen. Toegang tot de Key Vault kan op verschillende manieren worden ontsloten, bijvoorbeeld door een gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie (via Azure AD) maar ook via een certificaat i.c.m. met een uniek Applicatie-Id, waarbij deze Id gebruikt wordt in de (software-)applicatie. Een andere mooie feature binnen Azure Key Vault is Key Rollover waarbij geheimen/sleutels/wachtwoorden volgens een ingestelde periode automatisch aangepast worden.

Azure Service Fabric:
Azure Service Fabric is een platform waarmee schaalbare en betrouwbare microservices en containers verpakt, geimplementeerd en beheerd kunnen worden. Tijdens een van de sessies werd duidelijk gemaakt hoe eenvoudig en snel het is om nodes in een cluster met machines er bij te zetten via het Azure platform waarbij deze nieuwe nodes razendsnel werden geupdate.

Containers (Docker):
Een (docker-)container is in essentie een uitvoerbaar pakket(je) met software waarin alle benodigde code, bibliotheken (o.a. dll's), runtime en instellingen zijn opgenomen om vervolgens altijd op dezelfde manier uitgevoerd te kunnen worden onafhankelijk van het besturingssysteem. Een container kan dus bijvoorbeeld zowel op Linux als op Windows uitgevoerd worden. Een container is niet hetzelfde als een Virtual Machine (VM). Er zijn wezenlijke verschillen, maar het komt er op neer dat containers gebruik maken van hetzelfde (host-)besturingssysteem waarbij ze volledig geisoleerd van elkaar werken in hun eigen omgeving en een VM draait met een eigen besturingssysteem rechtstreeks op de fysieke hardware (waarbij een fysieke server in meerdere (virtuele) servers kan worden gesplitst). Binnen de VM worden vervolgens de benodigde drivers en applicaties geinstalleerd die allemaal gebruik (kunnen) maken van de volledige VM.

Visual Studio Team Services:
Visual Studio Team Services (VSTS) is een online platform waar (redelijk) snel en eenvoudig software gepland, gebouwd en afgeleverd kan worden op verschillende platforms. In VSTS is o.a. versiebeheer (Git), Agile Tools (zoals Scrum Sprint/Planning en Kanban-/Scrumboards), Continious Integration en Continuous Deployment opgenomen. Het idee is om meerdere keren per periode broncode in te checken binnen het versiebeheer waarbij de software/applicatie automatisch wordt samengevoegd met de versie(s) van andere teamleden, daarna wordt gecompileerd, vervolgens wordt getest (UnitTesting) (= Continuous Integration). Na goedkeuring door een of meerdere teamleden kan de applicatie automatisch worden verspreidt (= Handmatig goedkeuren = Continuous Delivery, Automatisch goedkeuren = Continuous Deployment) naar een test- of productie omgeving.
(https://www.visualstudio.com/team-services/)

Na deze eerste dag, duizelden onze hoofden van de informatie die we hadden opgesnoven. In plaats van de terugreis te voet te doen, hebben we een ritje via Uber besteld. Wat mij betreft een prima (eenvoudig) alternatief voor de (te) dure taxi's. Boeken, betalen met Paypal en binnen enkele minuten opgehaald worden op een locatie in de buurt. We werden opgepikt door een vriendelijke Amsterdam Zuid-Ooster genaamd Veysel. Na 15 minuten slap "geouwehoer" (excuse my Brabants) en bijna enkele andere Amsterdammers aangereden te hebben, kwamen we in het hotel aan. Even snel opfrissen en genieten van enkele heerlijke goudgele rakkers. Daarna hebben we een pizza gegeten bij "De Pizzabakkers", die van horen zeggen, de beste pizza's in Amsterdam zouden hebben. Prima gegeten en een hele goede sfeer! Daarna nog een klein afzakkertje en op tijd het kooitje in want Tech Days dag 2 staat op het programma ...

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen