HP Thunderbolt Docking station

One docking to rule them all!

31 juli 2018 door Remco van Noorloos

Een docking station; een must-have om een mobiel device te verenigen met vaste randapparatuur op het bureau. Zo’n docking station voorkomt vooral gehannes met kabels. Beeldscherm, toetsenbord, muis en mogelijk nog andere randapparatuur wordt middels een docking station verbonden met het device. Iedere laptop leverancier heeft zijn eigen type aansluiting, waarmee het device met de docking wordt verbonden. Een strak beleid op het gebied van werkplekhardware (iedereen een laptop van hetzelfde merk) is dus vereist om te voorkomen dat alsnog alle stekkers en kabels gewisseld moeten worden.

Dit strakke beleid is jarenlang geen probleem geweest waardoor het vinden van een gepaste docking weinig problemen opleverde. Met de opkomst van BYOD (Bring Your Own Device) is dit echter wel een uitdaging geworden. De één neemt een HP notebook mee, de ander een Macbook en weer een ander een Lenovo. Zoek daar maar eens een geschikte docking voor.

Thunderbolt 3
Recentelijk zijn er op dit vlak wat ontwikkelingen geweest die dit probleem oplossen. Het draait allemaal om 'Thunderbolt'. Specifieker om Thunderbolt 3. Thunderbolt is ooit door Intel en Apple ontwikkeld als alternatief voor USB en is met name bij Apple gebruikers een bekende term. De verandering die bij de introductie van Thunderbolt 3 echter heeft plaatsgevonden is dat deze gebruik maakt van een USB-C ‘form factor’, het feitelijke stekkertje dus.

De Thunderbolt 3 techniek lijkt door veel fabrikanten omarmt te worden waarbij op de meest recente modellen van o.a. HP, Lenovo en Apple Thunderbolt 3 poorten aanwezig zijn. Deze aansluitingen zijn te herkennen aan een USB-C form factor met daarbij (vaak) een bliksemschichtje.

Mogelijkheden
Door de Thunderbolt 3 techniek in een docking station te stoppen maak je het dus mogelijk dat een groot aantal devices van één en dezelfde dock gebruik kunnen maken. Vervolgens worden deze apparaten netjes opgeladen, één of meerdere beeldschermen kunnen gebruikt worden, toetsenbord en muis is gebruiksklaar en andere randapparatuur kan ook gebruikt worden. Het maakt niet meer uit of iemand een Macbook meeneemt of een HP. One docking to rule them all!

Extra grafische power
Een gemiddelde notebook is vaak geen grafische krachtpatser. Met Thunderbolt 3 is het mogelijk om een externe grafische kaart op zo’n notebook aan te sluiten. Hiermee kan iedereen van dezelfde notebook worden voorzien waarbij een aantal bureaus als ‘grafische werkplekken’ kunnen worden aangewezen. Op deze bureaus staat een docking met externe grafische kaart waardoor iedereen die het nodig heeft hiervan gebruik kan maken.

Thunderbolt 3 biedt verder nog enorm hoge doorvoersnelheden (tot 40Gbit/s). Even wat bestanden naar een externe schijf kopiëren gaat hiermee dus ook een stuk sneller dan eerdere USB versies.

Verwarring
Wat goed is om in het achterhoofd te houden is dat Thunderbolt 3 (protocol) gebruik maakt van USB-C (vorm van de stekker) maar dat dat niet automatisch betekent dat iedere USB-C poort Thunderbolt 3 ondersteunt. Zo zijn er USB-C poorten die zich gedragen als reguliere USB poorten (USB3.0/3.1/3.2), er zijn USB-C poorten die ook aangesloten apparaten kunnen opladen (USB Power Delivery) en er zijn zelfs USB-C poorten waar je een extern beeldscherm op aan kunt sluiten (bijv. DisplayPort Alternate Mode of HDMI Alternate Mode).

Nadelen
Tot nu toe klinkt het allemaal erg goed in de oren, iets te goed misschien. Het grootste nadeel op dit moment is dat Thunderbolt 3 enkel in de meest recente modellen zit. Gebruik je een wat oudere notebook dan is de kans groot dat er geen Thunderbolt 3 aanwezig is. De kans bestaat dan wel dat er USB-C poorten aanwezig zijn. Dan kom je op glad ijs! Per model en soms zelfs per aansluiting kan een USB-C poort wel of niet opladen en kun je er wel of geen extern beeldscherm aansluiten.

Doordat alle techniek nog niet helemaal uitgekristalliseerd is kan het zijn dat er toch weer varianten op de Thunderbolt 3 techniek ontstaan waardoor bijvoorbeeld een docking van Lenovo niet compatibel is met een notebook van HP. Een opstelling testen voordat deze grootschalig uitgerold wordt is dus geen overbodige luxe.

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen