Microsoft Ignite Orlando_edited

Proxsys @ Microsoft Ignite - Dag 2

27 september 2017 door Erik Loef

Vroeg op om op de conferentie te ontbijten en tevens de planningen van die dag met elkaar door te nemen om zo gespreid mogelijk de diverse presentaties te gaan bekijken. Hieronder een aantal onderwerpen die ons in het oog zijn gevallen vandaag.

Azure

Gisteren nog niks over geblogd, maar er waren heel veel announcements over nieuwe functionaliteiten op Azure, een greep uit de verschillende aankondigingen:

Azure Data Box

Dit is een fysieke server met een opslagruimte van 100 TB waar je files/blobs/vhd’s op kunt kopiëren. Deze kan je vervolgens naar Microsoft opsturen, die deze naar Azure kopieert. Uiteraard is de Box goed beveiligd door onder andere encryptie. Op korte termijn zal dit ook andersom mogelijk worden (export).

Azure File Sync

Een nieuwe dienst waarmee je Azure Files kan synchroniseren met lokale file servers. Het is tevens mogelijk om meerdere lokale file servers te hebben en ook cross-server te synchroniseren. In de toekomst worden hier ook Azure Backup (Vault) en snapshots aan toegevoegd. Het is ook mogelijk om een cache in te stellen. Een mooie dienst die interessant is om grote bestanden op locatie te kunnen bedienen zonder alle beheer complexiteit die erbij komt kijken.

Azure Migrate

Een assesment tool waarmee gekeken kan worden hoe een specifieke VM workload naar Azure gemigreerd moet worden. Waar je op moet letten, wat het gaat kosten et cetera. Rondom de kosten werd tevens aangekondigd dat je nu gratis de tool Cloudyn mag gaan gebruiken als partner.

Project Honululu

Een nieuw initiatief van Microsoft om het beheer van Server 2016 te verbeteren. Dit is een HTML5 interface (die je nu al kunt installeren op een Server 2016 Insider Preview) voor het beheer van al je servers. Heel erg mooi als je het mij vraagt. Zo werd er vandaag ook een HTML5 Powershell module aangekondigd en werd er een mooie demonstratie gegeven van hoe je een Hyper-Converged systeem kan bouwen en managen met Honululu.

SQL 2017

Met SQL 2017 wordt voortgeborduurd op de features uit 2016 en mogelijkheden om dit op Linux te draaien of in containers. Diverse features rondom HA die eerst alleen in de enterprise versie zaten zijn naar de express (gratis) en standaard licentie gegaan. Daarnaast is er ook een mooie SQL vulnerability assesment tool aanwezig waarmee de security van je huidige SQL installatie als in Azure gecheckt wordt.

Azure en Office365 networking

Microsoft heeft samen met Facebook een eigen trans-Atlantische zeekabel gegraven van Virginia naar Spanje. We hebben diverse sessie gevolgd hoe het interne netwerk van Office365 werkt en hoe de management structuur van Azure verbeterd wordt om het minder complex te maken.

RDS Modern infrastructure Een interessante presentatie ging over de toekomst van RDS. Hier hadden we al een tipje van de sluier gehoord op Inspire. Nu was het erg gaaf om te zien dat wat op Insipre verteld werd nu demo-ready was. Er komt een RDS Modern Infrastructure die je als losse VM’s in je eigen datacenter kan bouwen, maar ook als PAAS dienst van Azure kan gaan afnemen. Deze dienst heeft een HTML5 RDP client, Multitenant (multi-AD) RDP Gateway, AzureAD integratie (waarmee ook Conditional Access mogelijk wordt) en tevens een optie om uit te schalen (zowel horizontaal als verticaal). Daarnaast werden de nieuwe MAC client en Universal App gedemonstreerd.

Windows Hello for business

Microsoft heeft als doel gesteld om een netwerk geheel zonder het gebruik van passwords te kunnen laten opereren. Windows Hello for business maakt dit mogelijk. Tijdens deze presentatie werden de diverse scenario’s doorgenomen (volledig on-premise en hybrid, met en zonder PKI). Ook de stappen die er genomen zijn en waar het nu staat. Mooi om te zien en zeker iets om direct thuis mee aan de slag te gaan. Een leuke demo was nog de Dynamic Lock feature waarbij je je smartphone paired met je laptop (op basis van bluetooth) wanneer je je werkplek verlaat wordt de laptop automatisch gelocked.

Windows Defender

Microsoft heeft een aantal nieuwe aankondigingen gedaan op basis van Windows Defender. Alle virussen zijn tegenwoordig allemaal unieke bestanden (worden opnieuw gemaakt/veranderd) wat dus ook een nieuwe aanpak vergt. Een van de opties is Cloud Protection.

Office 2019

Volgend jaar zullen de eerste proefversies uitkomen van Office 2019.

Tot slot was het mogelijk om met de Microsoft Corporate Vice President Enterprise Client and Mobility te praten (Brad Anderson), wat ook een erg kort maar leuk hoogtepunt van de dag was.

Nu naar bed (het is inmiddels 2:00u) en morgen meer!

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen