Microsoft Ignite 2018 Day 1

Veel nieuws tijdens Microsoft Ignite 2018 - Dag 1

25 september 2018 door Erik Loef

Samen met drie collega’s, ben ik aanwezig bij Microsoft Ignite in Orlando. Ik zal dagelijks verslag doen van wat Microsoft presenteert en aankondigt. Dit eerste artikel staat gelijk al bomvol nieuws en updates.

De wereld beter maken
Om 9 uur gaat de keynote van start gehost door Satya Nadella, de CEO van Microsoft. Deze keynote was naar mijn mening anders dan andere jaren. Het ging minder over techniek, maar veel meer over de visie en missie van Microsoft en hoe ze daarvoor (cloud) producten inzetten om deze missie te halen. Daarbij vertelde Satya met op de achtergrond mooi in elkaar gezette films over de diverse klanten die technologie van Microsoft inzetten om de wereld beter te maken.

Informatie uitwisselbaar maken
Eén grote aankondiging deed Satya samen met de CEO van SAP en Adobe (niet de eerste de beste dus) rondom het Open Data Initiative. Het doel is om data die nu nog opgesloten zit in de verschillende applicaties en databronnen via een Open Data Model uitwisselbaar te maken. Door hier een voortouw in te nemen zou het in de toekomst makkelijker moeten worden om data vanuit verschillende applicaties te combineren om hier analyses op te kunnen uitvoeren en er vervolgens inzichten uit te halen op basis waarvan gestuurd kan worden.

Nieuwe aankondigingen Microsoft 365
Na de keynote kwamen er drie sub-keynotes tegelijk, dus moest iedereen kiezen waar ze naar toe wilde gaan. Wij kozen voor Microsoft 365, iets waar we bij Proxsys hard mee bezig zijn en inmiddels al een aantal klanten in productie hebben draaien, dus goed om de laatste ins en outs op te halen. Deze presentatie zat in tegenstelling tot de hoofd-keynote wel vol nieuwe aankondigingen en demonstraties.

Microsoft Search
Ook in het kader van Microsoft Search komen er nieuwe ontwikkelingen aan. Zo gaat men vanuit veel meer bronnen de content presenteren, met ook relevante documenten voor de business. Daarnaast is de focus dat je binnen je applicatie kan blijven werken en je niet separaat naar Bing of Google hoeft om iets op te zoeken.

Microsoft Ideas
Een door AI aangestuurd deel in de Office apps waarmee je eenvoudig databronnen van internet, maar ook foto's op basis van de context van je presentatie kan toevoegen op een eenvoudige manier. De demonstratie werd zelfs gegeven vanuit Powerpoint online!

Intelligent Communication
Oftewel Microsoft Teams. Dit werd uitvoerig behandeld. Microsoft kondigde aan dat alle functionaliteit in Skype4Business nu ook in Teams zit. Sterker nog, bij het aanmaken van een nieuwe tenant kun je geen Skype4Business meer aanzetten en ben je dus verplicht Microsoft Teams te gebruiken.

Tijdens de 365 keynote werd ook een voorbeeldmeeting van de toekomst gegeven. Daarbij zat een Chinese vrouw aan tafel, die direct door de toepassing van AI werd vertaald in de meeting notes. Overigens werden alle gesproken zinnen omgezet in tekst op het scherm. Handig! Als uitsmijter werd er via de hololens een hologram aan tafel gezet, zodat het lijkt dat de collega, die remote is, daadwerkelijk aan tafel zat.

Live demo Surface Hub 2
De Surface Hub 2 was al eerder aangekondigd, maar nog nooit live gedemonstreerd. Deze keynote was een uitgelezen moment hiervoor en dit werd ook gedaan. De Surface Hub 2 lijkt op een flip-over stand, maar kan ook worden gedraaid. Middels de finger print scanner kun je je authentiseren bij je 365 account en toegang krijgen tot je documenten uit Onedrive, die je bij je meeting kan gebruiken. Leuk om de Surface Hub 2 een keer in het echt te zien.

Microsoft Virtual Desktop
Een grote aankondiging was dat windows 10 multiuser werd aangekondigd als Microsoft Virtual Desktop. Er werd zelfs een demo gegeven op basis van een HTML5 gebaseerde RDP toegang. Niet geheel duidelijk of deze versie ook voor private cloud of on-premise kan worden ingezet. Duidelijk was dat dit wel voor Azure uit ging komen.

Update over security
Een aantal zaken werden aangehaald rondom security. De Authenticator App gaat een centrale rol spelen rondom het kenbaar maken van je identiteit. Er werd daar ook een demonstratie van gegeven van een nieuwe functionaliteit waarbij je in ging loggen op Office 365 zonder daarvoor je wachtwoord in te hoeven typen. Een mooie stap richting het eindplaatje dat een gebruiker helemaal geen wachtwoorden meer heeft, maar wel veilig overal kan inloggen.

Securescore bestaat al langer, maar deze functie wordt uitgebreider naar heel de Microsoft 365 suite inclusief EM+S. Een mooie vooruitgang wat mij betreft.

Daarnaast heeft Micorsoft wat zaken verbeterd en eenvoudiger gemaakt. Zo werd het Microsoft 365 admin center getoond (admin.microsoft.com) en werden alle losse security oplossingen zoals Defender ATP , Azure ATP, Office ATP allemaal samen gevoegd in Microsoft Threat Protection te vinden onder security.microsoft.com

Nieuwe naam: Desktop Analytics
Windows Analystics kenden we ook al wat langer, er is nu een nieuwe versie van gekomen en wordt omgedoopt naar Desktop Analytics. Hiermee kun je beter je upgrade readiness inregelen en heeft meer SCCM integratie door de collections her te gebruiken. Daarbovenop is er een nieuwe functie gekomen App Assure, waarmee je niet werkende applicaties op Windows 10 door Microsoft kan laten omzetten dat het wel gaat werken.

Office 365 ProPlus dezelfde Features als Office 2019?
Bij de korte presentatie over Office 2019 waren we er al snel achter wat Microsoft daar mee wilt door de startvraag van de presentatie. 'Heeft Office 365 ProPlus dezelfde Features als Office 2019 ?'. Het antwoord laat zich raden, True. Kortom niks nieuws onder de zon qua features dus, wel qua visie. Het is dus mogelijk om Office2019 eenmalig aan te schaffen er komen geen updates of iets voor uit. De use case is met name PC's die nooit aan internet zijn gekoppeld. Dit geeft een duidelijk beeld waar Microsoft met Office naar toe gaat, er blijft alleen een cloud versie over.

Server 2019 per oktober 2019 beschikbaar!
Kort gezegd als wij terug in Nederland zijn, kunnen we Server 2019 gaan inzetten voor onze klanten. Server 2019 gaat ook weer 5 jaar in support en kan je vervolgens nog 5 jaar additioneel support krijgen. Een OS voor de komende 10 jaar dus.

Een aantal takaways:

  • Management van Server 2019 is erop gebaseerd dat je dit met Windows Admin Center gaat doen (voorheen Project Honululu). Goede vooruitgang, gezien MMC sinds 2008 al niet meer is bijgewerkt en web de toekomst is. Mijn vermoeden is dan ook de noodzaak voor een server met een GUI dan ook kleiner wordt en Server Core meer en meer gebruikt gaat worden. Dit vermoeden werd bevestigd doordat Exchange 2019 i.c.m. Server 2019 de voorkeur heeft om op Server Core te installeren.
  • Server 2019 is een OS dat volledig hyper-converged kan draaien. Dat houd in dat je dit OS in combinatie met Storage Spaces Direct, Hyper-V en Windows Admin Center voor het beheer een mooie oplossing kan maken, zonder een SAN bijvoorbeeld en hiermee ben je flexibeler.
  • Er werd lang stil gestaan bij een nieuwe Intel oplossing, Optane. Met Intel Optane kun je tot 512 GB als opslag in een memory bank steken en dit wordt volledig support in Server 2019. Dit wordt Storage Class Memory genoemd. Hiermee kunnen uiteraard zeer hoge snelheden worden gehaald.
  • Op security vlak zijn er ook veel verbetering doorgevoerd, met name op het vlak van de hoster die als admin van de hyper-visor toegang heeft tot de data op schijf. Denk aan shielded VMs , bitlocker op de Hyper-V host.

Hangout in de praktijk
De Ignite Hangout is dit jaar verbeterd. Via de hangout kun je alle presentaties tegelijk bekijken vanuit je leren fauteuil. Daar ligt een draadloze ontvanger bij waarbij je kunt intunen op het kanaal van de presentatie die je wil volgen. Omdat de presentatiezaal waar we naar toe wilden vol zat, werd ons geadviseerd de presentatie vanuit de Hangout te kijken. Dit is erg goed bevallen en kan ik andere Ignite attendees ook aanraden.

Dag 1 van Microsoft Ignite 2018 door de ogen van mijn collega Remco van Noorloos

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen