16-0311 Proxsys Bureaublad achtergronden10

Verschillende versies van Windows 10

21 april 2017 door Remco van Noorloos

Nooit meer nieuwe versies van Windows 10, of toch wel?

Vóór de introductie van Windows 10, lanceerde Microsoft iedere paar jaar een nieuwe versie van haar besturingssysteem. Denk aan Windows 95, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en 8. Gedurende enige jaren werden deze versies door Microsoft van (security)updates voorzien. Bij de aanschaf van een nieuwe werkplek zat vaak een nieuwe versie van Windows, of je gaf tussentijds geld uit om te upgraden naar een nieuwe versie.

Bij Windows 10 werkt het anders. Dit is de laatste versie van Windows en wordt door Microsoft niet enkel voorzien van regelmatige updates, maar ook van upgrades (stiekem toch nieuwe versies dus). Je werkt op Windows 10, maar de Windows 10 van 2015 is niet de Windows 10 van 2017. Ogenschijnlijk valt een upgrade naar een nieuwe versie niet zo op, maar technisch zijn er grote verschillen en de upgrade op zich kost nog altijd veel tijd. Lees verder en we laten zien hoe Windows 10 ‘onder water’ in elkaar zit.

Updates en upgrades?

Dat Windows 10 anders is dan voorgaande Windows versies blijkt wel uit het update en upgradebeleid dat Microsoft bij zijn jongste Windows telg heeft geïntroduceerd. Doordat Windows 10 een vergaande integratie biedt met Office365 en andere online Microsoft diensten is het van belang dat deze ontwikkelingen hand in hand gaan. Net zoals updates in Office365 waarbij er maandelijks patches en extra features worden uitgebracht, doet Microsoft ditzelfde voor Windows 10, ook wel ‘Windows as a service’ genoemd. In het geval van Windows maakt men onderscheid tussen updates (ook wel ‘Quality Updates’) en upgrades (ook wel ‘Feature Updates’).

Updates omvatten normaliter security patches en bug fixes. De tijd die het kost om de periodieke updates te installeren valt mee en deze updates kunnen doorgevoerd worden zonder grote impact op de gebruiker en de werking van het systeem. Upgrades daarentegen omvatten additionele features en aanpassingen aan het besturingssysteem met mogelijk grotere impact.

Branches

Organisaties hebben rondom de upgrades een aantal opties. Hierbij is de keuze voor een optie enerzijds afhankelijk van de stabiliteit en anderzijds nieuwe features die men wenst. Microsoft heeft hiervoor een drietal ‘branches’ (edities) bedacht:

  • Current Branch (CB)
  • Current Branch for Business (CBB)
  • Long Term Servicing Branch (LTSB)

De Current Branch is de huidige versie van Windows die door Microsoft het laatste uitgebracht is. Doordat nieuwe versies vaak nieuwe bugs en problemen introduceert is de Current Branch for Business bedacht. Deze branch wordt 4 maanden na het uitbrengen van de Current Branch geïntroduceerd waarin de meest voorkomende issues opgelost zijn.

Als laatste optie is er de Long Term Servicing Branch. Deze branch is in het leven geroepen voor machines en andere apparaten waar Windows 10 op draait. Zoals de naam al doet vermoeden blijven Windows versies in deze branch langer ondersteunt vanuit Microsoft. Daarentegen zijn er een aantal features zoals de Windows Store en Cortana uit de LTSB verwijderd. Deze branch wordt normaliter niet op reguliere notebook en PC’s gehanteerd.

Versies

Windows 10 versies worden voorzien van een viercijferig nummer. Dit nummer is opgebouwd uit het jaartal en het maandnummer waarin de betreffende versie is uitgebracht. De initiële versie van Windows 10 wanneer het besturingssysteem voor het eerst op de markt verscheen is 1507: Windows 10 is in 2015 (15) op 29 juli (07) verschenen.

In onderstaande afbeelding staat de historie van de Windows 10 versies. Hierbij worden de Current Branch (CB) en Current Branch for Business (CBB) weergegeven. De gele pijl representeert het moment waarop de CBB voor de betreffende versie uitgebracht is.

Net zoals bij bijvoorbeeld Windows XP heeft Microsoft besloten op een bepaald moment te stoppen met de ondersteuning voor een bepaalde Windows 10 versie. Dit betekent dat Microsoft vanaf dat moment o.a. geen security updates meer uitbrengt wat het systeem kwetsbaar maakt voor security issues die na dat moment bekend worden. Het is dus relevant om voor het eindigen van de ondersteuning vanuit Microsoft een upgrade uit te voeren na een nieuwere versie.

In tegenstelling tot wat je misschien gewend was bij een upgrade van bijvoorbeeld Windows 7 naar Windows 10, is een upgrade van Windows 10 vrij eenvoudig uit te voeren. Er dient geen volledig nieuwe installatie plaats te vinden en alle documenten, applicaties en bestanden blijven behouden.

Doordat het desondanks een ingrijpende aanpassing betreft kan het logischerwijs voorkomen dat sommige zaken na de upgrade niet (goed) meer werken. Daarbovenop kan een upgrade – afhankelijk van de specificaties van het device – tot 60 minuten duren.

Conclusie

Met de komst van Windows 10 is er een andere wijze geïntroduceerd om grotere updates in het besturingssysteem door te voeren. Waar voorheen en compleet nieuw Windows besturingssysteem geïntroduceerd werd (Windows XP naar Windows 7 naar Windows 8 naar Windows 8.1 naar Windows 10) is dit met de komst van Windows 10 niet meer benodigd.

Windows 10 wordt continu doorontwikkeld maar vereist eens in de zoveel maanden nog steeds een grotere upgrade. Ook al heet het allemaal Windows 10: onder water betreft het nog steeds verschillende versies. Het doorvoeren van deze upgrades kost per device tijd en vereist een vorm van planning om te voorkomen dat men eindigt met een Windows 10 versie die niet meer ondersteunt wordt of een upgrade van een uur op een ongewenst moment.

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen