Inlogscherm

Wachtwoord-kluis

20 mei 2019 door Johan Mos

De dagen worden langer en warmer. De zomer komt er aan, tijd voor zomervakantie! Draag jij je werk over aan een collega tijdens je vakantie? Dan draag je misschien nu ook nog wel wachtwoorden ‘over’ aan je collega. Via een e-mail of een los Excel bestand deel je je wachtwoorden, geen probleem toch, of wel?

Denk er eens over na, je deelt de gegevens van bepaalde systemen of websites. Niet dat je je collega niet vertrouwd maar toch, pas jij dan na jouw vakantie alle wachtwoorden aan zodat je zeker weet dat er geen misbruik van wordt gemaakt? Vast niet, het is in ieder geval niet het eerste wat je doet als je terug komt op je werk, dan zit je mailbox waarschijnlijk vol of ligt je bureau vol met stapels werk.

En na je vakantie wil je zo lang mogelijk dat vakantie gevoel vasthouden. Wachtwoorden onthouden is niet de leukste bezigheid, je herinnert je liever die zwoele zomeravond op het strand. Logisch! Dus hoe voorkom je dat je je wachtwoord vergeet, of dat er toch een risico bestaat dat er een keer misbruik wordt gemaakt van je accounts. Dat is eigenlijk heel simpel!

LastPass voor bedrijven

Met Lastpass voor bedrijven lossen we de wachtwoord stress op van je. Nu, maar ook na je welverdiende vakantie. Hou jij meer ruimte over voor dat fijne moment van de zomervakantie.

Lastpass stelt je in staat om sterke wachtwoorden te genereren en daarna netjes in een kluis te zetten. Geen losse papiertjes of een Word / Excel bestand met daarin al je wachtwoorden. Nee, een online kluis die voor jou beschikbaar is en alleen voor jou toegankelijk is!

Eén wachtwoord icm je mobiel

Via een app of extensie in je browser als Edge, Chrome of Firefox log je in met één hoofdwachtwoord. Eén wachtwoord maar? Dat is toch niet veilig? Wacht even, we zijn nog niet klaar. Daarna krijg je een melding op je telefoon welke jou vraagt om een bevestiging dat je toegang wil hebben tot je kluis (tweede factor authenticatie). Die tweede factor zorgt voor extra veiligheid, iedere 30 seconden wijzigt namelijk de toegang tot je kluis maar zorgt er ook voor dat jij niet een heel complex hoofd wachtwoord hoeft te bedenken als je je kluis gaat opzetten. Simpel, want dat had ik je beloofd!

LastPass ook op je smartphone

Zodra je toegang hebt gekregen tot je kluis, heb je toegang tot al je wachtwoorden. Eventueel kan je ook Lastpass op je mobiele telefoon installeren. Waarom zou ik dat doen? Nou ik vermoed dat je ook weleens inlogt op een website vanaf je mobiele telefoon. Maar ook om een ander vervelend probleem op te lossen als je terug komt van vakantie : je bent dat wachtwoord van je werk vergeten want die moest je net voor je vakantie nog even wijzigen vanwege dat wachtwoordbeleid. Dat wachtwoord zet je gewoon in je kluis en die kluis kan je dan weer openen door in te loggen in je kluis op je mobiele telefoon. Met je hoofdwachtwoord of met je vingerafdruk sensor die op je telefoon zit. Simpel. Dat had ik je toch beloofd?

Wachtwoord veilig delen

Maar Johan, hoe deel ik dan mijn wachtwoorden met mijn collega’s? Ik wil dat ze mijn wachtwoord kunnen gebruiken, maar niet dat ze alle wachtwoorden te zien krijgen en ik wil ze ook niet mijn hoofd wachtwoord geven! Nee natuurlijk dat wil je niet, je wilt per stuk je wachtwoorden kunnen delen. Het mooie aan Lastpass is dat je per site een wachtwoord kan delen met collega’s of een team, maar je kunt er ook voor kiezen om generieke accounts in een gedeelde map te zetten waar je collega’s ook toegang tot hebben. Omdat je collega het wachtwoord automatisch door LastPass kan laten invullen tijdens het inloggen, hoef je je wachtwoord niet kenbaar te maken. Zo kan de betreffende collega je account gebruiken, zonder het wachtwoord te weten en is alles goed beveiligd. Simpel toch?

Conclusie

Waarom LastPass een musthave voor iedereen is:

  • Je hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden en bent veilig omdat je een tweede factor bij dit wachtwoord gebruikt.
  • Ga je op vakantie en draag je werk over en dus ook inloggegevens, dan wil je controle op ‘jouw’ wachtwoorden. Met Lastpass kan je wachtwoorden delen zonder dat je collega ze ziet.
  • Via een extensie heb je toegang tot je kluis. In Chrome, Firefox, Edge of Safari het is deze beschikbaar. Ook op je mobiele telefoon heb je toegang tot je kluis en kan je je kluis ook daar in raadplegen. Wachtwoorden invoeren tijdens het inloggen is hiermee heel gemakkelijk.
  • Door een privé account aan Lastpass te koppelen krijg je automatisch de deel opties en een tweede factor toegevoegd. Je kunt dan ook je privé wachtwoorden in een privé kluis zetten en je zakelijke wachtwoorden in je ‘zakelijke’ kluis kwijt. Vertrek je bij je werkgever dan behoud je toegang tot je persoonlijke kluis waarbij je geen toegang meer hebt tot je zakelijke gegevens van het bedrijf. Privé en werk gescheiden waarbij jouw werkgever de zekerheid heeft dat jij niet aan de haal gaat met algemene accounts van het bedrijf.
  • Als jij je wachtwoord makkelijk kunt onthouden, dan kan een ander het makkelijker kraken. Maak het dus moeilijker, gebruik complexe wachtwoorden. Dat kan met Lastpass zonder dat je het voor je zelf complex maakt!
Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen