Proxsys_Password

Wachtwoorden vaak oorzaak datalek

30 maart 2018 door Jasper Blom

Wachtwoorden; ze zijn bedoeld om de veiligheid van je organisatie te waarborgen en te vergroten, maar in de dagelijkse praktijk bereiken ze vaak het tegenovergestelde. Omdat elke applicatie of website zijn eigen wachtwoord heeft, zoeken gebruikers naar een zo makkelijk mogelijke manier om deze te onthouden. Daarom lossen de meeste werknemers het op door voor elke site één eenvoudig te onthouden wachtwoord te kiezen. Het is wel duidelijk dat dit de Achilleshiel is van veel organisaties. Met deze werkwijze ben je extra kwetsbaar voor ongewenst digitaal bezoek van buitenaf.

Datalek op een Post-it
Maar ook intern liggen gevaren op de loer. Het lijken praktijken uit het verleden, maar een Post-it die op het beeldscherm geplakt zit of het delen van een wachtwoord met collega’s zijn nog aan de orde van de dag. En wanneer een ander onder jouw naam inlogt kan er ook belangrijke informatie of data in verkeerde handen vallen. Veilig werken begint bij een goed wachtwoordbeleid.

Security versus gebruiksgemak
Omdat het draaiend houden van de complete bedrijfs-IT vaak zoveel tijd en aandacht kost, is er bij veel bedrijven geen up-to-date wachtwoordbeleid. En elke IT-manager die deze problematiek wil aanpakken, loopt vaak aan tegen weerstand vanaf de werkvloer. Want de medewerkers zien er meestal niets in om regelmatig een nieuw en uniek wachtwoord te bedenken. En wie is er bestand tegen de weerstand van een heel bedrijf? Bij een discussie over security versus gebruikersgemak verliest security vrijwel altijd. Tenzij je met een oplossing komt die veilig én gemakkelijk is. En die oplossingen zijn er!

De laatste generatie die wachtwoorden gebruikt
Biometrie is beter dan een wachtwoord. Je vingerafdruk hoef je niet te onthouden, je gezicht kan je niet delen met een collega en je iris past niet op een Post-it. Identificatie op basis van een biometrisch gegeven is zeer veilig en gebruiksvriendelijk. De ultieme oplossing dus voor die onveilige wachtwoorden. Heb je de keuze om je te identificeren op basis van biometrie? Dan is dat ‘the way to go’!

Wachtwoorden in een digitale kluis
Op dit moment is een digitale wachtwoordkluis dé oplossing voor het veilig opslaan van al je wachtwoorden. Deze digitale kluis is niets meer dan een database waar je per website je versleutelde gebruikersnaam en wachtwoord op kunt slaan. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden om de kluis te kunnen openen. Hierdoor ben je het beste beschermd tegen hackers die bijvoorbeeld malware gebruiken om binnen te komen. En als je het wilt kun je de kluis nóg beter beveiligen met een two-factor-authentication.

LastPass integreren
Een van de programma’s waar wij enthousiast over zijn, is LastPass; een voordelige en gebruiksvriendelijke digitale kluis. LastPass werkt apparaat onafhankelijk. Het laat je zakelijke wachtwoorden scheiden van privé wachtwoorden en het stelt je in staat om veilig toegang met collega’s te delen, zonder een wachtwoord te verspreiden.

Totdat we overal biometrie kunnen toepassen, vormen wachtwoordkluizen zoals LastPass een goede, veilige en gebruiksvriendelijke oplossing. Vraag over je wachtwoordbeleid? Mail hem direct!

Update 25-09-2018: LastPass integreert nu ook goed op je iPhone en iPad met iOS 12

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen