microsoft-surface-duo

Wat is een moderne werkplek?

03 oktober 2019 door Johan Mos

De zomer is helaas voorbij, Nederland is weer aan het werk gegaan. Regenachtige dagen zorgen voor meer files op de weg. Gelukkig is er op de digitale snelweg weinig file en zie ik steeds meer om mij heen dat bedrijven klaar zijn voor de moderne werkplek. Thuiswerken als die file nog niet opgelost is of gewoon structureel een dag per week thuiswerken is tegenwoordig heel normaal.

Het is al weer even geleden dat ik een update gaf over de laatste ontwikkelingen, daarom vond ik het nu weer hoog tijd voor een korte update!

Wat is nu eigenlijk een moderne werkplek?

Om je maar even uit de verwarring te helpen; met 'moderne werkplek' bedoel ik dat je niet meer via de standaard netwerkschijven je data benaderd. Dus die netwerkschijven zijn 'verleden tijd' in een moderne werkplek. Ook het opzetten van een beveiligde verbinding is niet meer noodzakelijk als je gebruik maakt van een moderne werkplek. De moderne werkplek is eigenlijk altijd verbonden met bedrijfszaken via een virtuele 'privé' verbinding, hartstikke veilig dus en veel makkelijker. Kort samengevat: de moderne werkplek is vanaf ieder apparaat via een beveiligde verbinding direct met de bedrijfsdata verbonden. Handig toch? En die techniek mag je allemaal vergeten, je hoeft alleen maar een app te starten waarmee je de data kan benaderen.

Enfin, de moderne werkplek is één maar wat biedt het je nu voor meerwaarde? Recent zijn er weer een hoop extra toevoegingen gekomen waar ik je graag even over bij praat. Misschien is dit wel de stimulans om te kiezen voor de moderne werkplek.

Printen vanaf een moderne werkplek

Oké printen is eigenlijk niet meer van deze tijd maar er zijn nog genoeg mensen die hechten aan een printer op hun bureau. Stel, je wilt alvast vanuit huis zaken afdrukken op de printer op kantoor zodat je die niet meer vergeet. Alleen, dan ligt je papier op de printer en kan het zo maar zijn dat er vertrouwelijke informatie in handen komt van een collega. Natuurlijk zijn er (dure) oplossingen die het mogelijk maken om de afdruk veilig te verzenden naar de printer, jij kan dan later met een code of pasje de taak vrijgeven.

Onlangs heb ik voor een grote organisatie een moderne printer oplossing mogen realiseren en daarmee veel geld bespaard. De taak zet je naar wens klaar of druk je direct af. Zet je de taak klaar dan kan jij op een later moment de taak pas vrijgeven als je bij de printer staat. Hoe? Gewoon, via een moderne manier :-). Die moderne manier is geen pasje of code, nee je doet dat gewoon via een app. Super handig en het bespaard je veel kosten. Wil je direct naar de printer toe kunnen printen, dan kan je dat gewoon ook aangeven. Ander voordeel van deze oplossing: de afdruk blijft een aantal dagen staan, hierdoor kan je bijvoorbeeld altijd later, zonder dat je je document opnieuw hoeft te openen, het document nog een keer afdrukken. Handig toch? Om het nog leuker te maken: die print oplossing is niet alleen voor Windows of Apple systemen beschikbaar maar ook smartphones of tablets. Dat is modern! Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat het dan even weten!

Een moderne mailbox

Iets heel anders, maar ook nog veel gevraagd en nu eindelijk beschikbaar! Vrijwel iedere medewerker heeft de e-mail van zijn of haar werk op een telefoon of tablet geconfigureerd staan. Maar die afdelingsmailbox of algemene mailbox waarop eigenlijk belangrijke mails binnenkomen kan maar niet uitgelezen worden omdat het om een gedeelde mailbox gaat. Het delen van die gegevens doe je liever niet omdat dit erg foutgevoelig is. We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk biedt Microsoft binnen Office 365 de mogelijkheid om via de Outlook app een gedeeld postvak ook beschikbaar te stellen. Het werkt super! Gebruikt jouw organisatie al Office 365, dan kan je dus via de Outlook app nu een gedeeld postvak toevoegen. Hoe? Open de app op je telefoon, kies voor het envelopje met een '+' en kies 'Gedeeld postvak toevoegen' en doorloop de vervolgstappen.

Moderne werkplek hardware

En dan was er gisteren nog een Microsoft hardware evenement. Naast het feit dat er nieuwe laptops en tablets werden aangekondigd (uit de Surface reeks) werden we blij verrast met iets heel bijzonders.. Microsoft presenteerde de Microsoft Surface Duo. Eigenlijk zijn het twee mobiele telefoons die aan elkaar zitten waarmee je kunt bellen maar ook 'gewoon' even aan dat document werken of met je collega's via Microsoft Teams vergaderen. Het draait op Android dus geen problemen met apps die niet werken. Gaaf toch? En voor een kippenvel momentje (dat krijgen wij als échte 'die hard' IT'ers bij het zien van dit soort gave technieken) check het filmpje hieronder. Ook enthousiast geworden? Dan moet je helaas nog wel even wachten, het apparaat wordt medio 2020 pas uitgebracht maar ik ben heel erg benieuwd.. Ik ben wel in voor een test :-).

Wat ik zo gaaf vind aan de nieuwe toevoegingen is dat een medewerker echt meer 'gereedschap' krijgt om zijn of haar werk beter te doen. Het wordt zo makkelijker om samen met medewerkers tot een bepaald doel te komen en makkelijker om samen te werken. Techniek is gaaf, maar de zaken die je er mee kunt oplossen zijn nog veel gaver!

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen