Kantoor Oranje (9)

Windows updates, YES!!

16 november 2017 door Johan Mos

Een Windows systeem en updates zijn niet echt een goed huwelijk. Althans zo lijkt het. Regelmatig hoor ik in het veld de opmerking 'en nu gaat hij ook nog updates installeren..'! Maar als er een nieuwe update uit komt voor je iPhone, iPad, mobiele telefoon of tablet dan zijn we er als de kippen bij.. Bijzonder hè? Vaak worden voor dit soort apparaten vooraf de nieuwe functies in de media besproken en voelt het alsof je 'achterloopt' en je hem 'moet' hebben omdat het je leven verbetert.. Bij een Windows update gebeurt dat (helaas) niet maar soms zou je wel graag willen dat het net even iets meer aandacht zou krijgen.

Onlangs heeft Microsoft voor Windows 10 de 'Fall Creators update' uitgebracht. Deze update wordt langzaam uitgerold door Microsoft. Logisch, want op veel zakelijke systemen zit je nog niet direct te wachten op een update die ongeveer een half uur tot een uur staat te draaien. Maar die update (of eigenlijk upgrade) zorgt wel voor vernieuwing, net als die iOS update of Android update voor je telefoon of tablet. Wat voor vernieuwing dan? Denk aan betere beveiliging tegen ransomware (je bestanden worden dan gegijzeld) maar nog een leuke toevoeging in deze update is Onedrive on demand.

Bekend met Onedrive? Als je Office 365 abonnee bent dan krijg je van Microsoft gratis 1 TB opslag ruimte en als je zelf een Microsoft account registreert kan je gratis 5 GB krijgen en dit makkelijk (en relatief goedkoop) vergroten. Ik ben zelf al geruime tijd een gebruiker van Onedrive. Een gave functie die is toegevoegd naar aanleiding van feedback van gebruikers is 'Onedrive bestanden on demand'. Voorheen moest je evenveel vrije ruimte beschikbaar hebben op je computer als de ruimte die je gebruikte in Onedrive wanneer je je bestanden naar je pc of laptop wilde synchroniseren. Niet echt ideaal als je net als ik Onedrive gebruikt om een backup van je foto's of documenten te hebben en je zo'n 'kleine' harde schijf in je laptop hebt.

Met de nieuwe Windows 10 update wordt het nu mogelijk om lokaal (bijvoorbeeld via Verkenner) standaard alle mappen te zien die in je Onedrive zijn opgeslagen. Je kan ze altijd benaderen als je verbonden bent met het internet. Heb je even geen internet en heb je wel bepaalde bestanden dan nodig? Dan kan je simpelweg het mapje 'offline beschikbaar' maken. Maak je nog gebruik van Dropbox? Dan raad ik je toch eens aan om Onedrive te proberen, ik weet zeker dat het je bevalt. De integratie met Windows en Office 365 is geweldig zowel zakelijk (bestanden delen en beveiligen) als privé.

Gebruik je op je werk Sharepoint? Dan kan je met deze functie ook mappen van Sharepoint makkelijker bereiken.

Heb je een zakelijke computer die in het beheer is dan kan je de update ook verwachten, heb je een privé computer dan kan je wachten of hem 'forceren' door naar https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 te gaan en te kiezen voor 'Update nu'. (Werk je op een zakelijke 'beheerde' computer? Wacht dan op de update door je systeembeheerder.) De update kost je ongeveer een uurtje (kan je mooi even iets anders doen) maar geeft je daarna toegang tot nieuwe functies en een betere beveiliging van je computer.

Veel plezier weer! Check ook nog onderstaande video en handleiding!

Video; bestanden synchroniseren met OneDrive Files On-Demand
Handleiding; Files On-Demand inschakelen

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen