Meltdown en Spectre oranje

Wat is het risico van Meltdown en Spectre?

06 januari 2018 door Martin de Graaf

Het is weer even alle hens aan dek. De afgelopen dagen hebben we alle maatregelen genomen om duizenden werkplekken te beschermen tegen de beveiligingslekken 'Meltdown' en 'Spectre'.

Beheren wij jouw werkplek?
Wij sturen een update naar jouw werkplek, zodra deze beschikbaar en getest is. Deze zal zichzelf installeren zodra je opnieuw opstart. Uiteraard zorgen we er ook voor dat jullie servers eenzelfde behandeling ondergaan. Geen zorgen dus!

Wat is er aan de hand?
Meltdown en Spectre zijn beveiligingslekken die gebruik maken van een ontwerpfout die al ruim 20 jaar in de meest gebruikte computerchips zit. Waarschijnlijk is ieder apparaat met een chip van Intel, AMD en ARM daardoor kwetsbaar.

De beveiligingslekken zorgen ervoor dat het normaal gesproken goed beveiligde geheugen van een computer kan worden uitgelezen. In dit geheugen worden onder andere ook wachtwoorden opgeslagen.

De NOS legt uit wat er gaande is.

Het is niet te achterhalen of je slachtoffer bent geworden van het beveiligingslek. Van alle fabrikanten die de betreffende chips hebben gebruikt in hun producten, worden updates verwacht om het lek te dichten. Het is belangrijk deze updates te installeren.

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen