Datacenter Oranje (8)

WiFi hack!

23 oktober 2017 door Erik Loef

Recentelijk hebben wetenschappers een kwetsbaarheid ontdekt in een veelgebruikt beveiligingsprotocol (WPA2) binnen draadloze netwerken. Waarschijnlijk heeft u de berichten hierover in diverse media gezien.

WPA2 is al lang in gebruik en tot voor kort zijn er nog geen meldingen geweest van lekken of beveiligingsrisico's. Nu is er een "KRACK" aanval (Key Reinstallation AttaCK) uitgevoerd waarmee de versleuteling van het draadloze verkeer “ongedaan” gemaakt kan worden. Deze methode vormt een risico voor alle moderne Wifi netwerken. Ook uw draadloze netwerk maakt waarschijnlijk gebruik van het getroffen WPA2 protocol. Van alle clients (laptops, tablets, smartphones) die draadloos verbinding maken worden Android- en Linux apparaten het zwaarst getroffen.

De KRACK maakt het mogelijk voor hackers om in te breken op de draadloze verbinding en mee te luisteren met de informatie die verzonden wordt. Hiervoor dient de hacker wel altijd in de buurt te zijn van uw WiFi netwerk en het signaal op te pakken dat wordt uitgezonden. Wanneer op het netwerk is ingebroken kan gevoelige informatie worden onderschept, net zoals dat kan op openbare hotspots.

Het risico speelt voornamelijk bij onversleutelde http-verbindingen. Wanneer u communiceert met versleutelde websites of systemen (https) lijkt dit risico niet aanwezig (https://mail.happyatwork.nl, https://www.rabobank.nl, etc.). Het is niet mogelijk om met de hack uw (WiFi) wachtwoord te achterhalen.

Voor alle getroffen systemen worden door diverse fabrikanten, zoals Cisco, updates ontwikkeld en uitgebracht. Het is raadzaam deze updates te installeren zodra deze beschikbaar komen. Hiermee dicht u het lek en krijgt u uw beveiliging weer op orde. Wanneer u klant bent bij Proxsys, wordt deze update uiteraard automatisch geïnstalleerd. Wij zullen uw Wifi netwerk en uw beheerde werkplekken van de benodigde updates voorzien. Update zelf direct uw (onbeheerde) mobiele devices (tablet of smartphone) zodra de update beschikbaar komt in de store. Gebruik tot die tijd bij voorkeur een 4G verbinding om het risico te minimaliseren. Neem contact met ons op, wanneer u hierbij hulp kunt gebruiken.

Heeft u vragen over de risico’s die u loopt dan staan wij u graag te woord.

Uitgebreidere informatie rondom het lek en de risico’s leest u via de volgende link: http://webwereld.nl/security/101454-alles-wat-je-moet-weten-over-wifi-kwetsbaarheid-krack

Delen via

Altijd en overal Ongestoord en ongemerkt veilig werken

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen