proxsys - happy-at-school-header-1 proxsys - onze-klanten-header-1 proxsys - stapt-u-over-van-crappy-naar-happy

Pas op voor dubieuze sollicitaties!

U bent al enige jaren bekend met het risico dat uw bestanden onbruikbaar worden door het openen van een mailtje met daarin ‘ransomware’. Nu is het voor HR-medewerkers extra goed opletten geblazen. De nieuwste vorm van ransomware is namelijk vaak vermomt als een sollicitatie. Vooralsnog zijn met name personen in Duitsland slachtoffer, maar het is een kwestie van tijd voordat deze vorm van ransomware ook in Nederland van zich zal laten horen.

Ransomware, hoe zat het ook alweer?

Uw bestanden worden als het ware door een crimineel gegijzeld. Tegen betaling kunt u ze terug krijgen. In een bijlage, of via een link in de mail wordt een klein stukje software op uw computer geïnstalleerd wanneer u de bijlage opent, of op de link klikt. De software zorgt ervoor dat alle bestanden/documenten waar u toegang toe heeft worden versleuteld. U kunt de bestanden niet meer gebruiken en krijgt de mededeling dat u tegen betaling de sleutel kunt verkrijgen om uw bestanden weer beschikbaar te maken.

Wat kunt u doen?

Het begint met opletten. Vertrouwt u een email niet? Neem het zekere voor het onzekere en verwijder de email zonder de bijlage te openen, of op links te klikken.

Bent u desondanks toch slachtoffer geworden van ransomware? Dan zou u een backup van uw bestanden terug kunnen zetten, indien u deze heeft. Verwijder de ransomware van uw computer, verwijder de bewuste email en zet daarna uw backup terug.

Er zijn ook maatregelen die u van tevoren kunt nemen. Zo zou u het account waarmee u standaard inlogt op uw computer kunnen ontdoen van ‘installatierechten’. U kunt dan onder uw account uw computer wel gebruiken, maar geen software installeren. Ook ransomware kan zich dan niet op uw computer installeren.

Nog een stap verder en dus nog veiliger; sta enkel vertrouwde software toe om op te starten. Op deze manier kan ransomware, die er toch in is geslaagd zich op uw computer te installeren, vervolgens niet opstarten. Hebben bovenstaande maatregelen u niet kunnen beschermen en zijn uw bestanden onbruikbaar door ransomware? U kunt dan overwegen te betalen aan de crimineel in kwestie. Verrassend genoeg krijgt u na betaling vaak netjes een instructie toegestuurd, waarmee u uw bestanden weer kunt ‘unlocken’. Let wel; u doet geen zaken met een bedrijf, maar met een crimineel! Garanties zijn er dan ook niet en in praktijk blijkt vaak dat niet 100% van de bestanden weer bruikbaar wordt.

Meer weten naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via info@proxsys.nl, of bel 088-7769797.

ransomware 1

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.