tn_20200104 SVW winnaar Proxsys Cup 1

Proxsys Cup

4 jaar Proxsys Cup: een terugblik

Wanneer we Lucien en Ahmed 6 januari op kantoor binnen zien komen iets over achten, zijn de oogjes klein. Het was toch weer nachtwerk geworden met het opruimen. Er moest dan ook wat gedaan worden. Een goed half jaar vooraf is er namelijk met man en macht gewerkt om het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi Proxsys Cup te organiseren. Als naamgever van het toernooi en supporter van lokaal en regionaal talent zijn we er trots op en kijken we terug met de spil van de organisatie

450 uur per jaar. Dat stopt Lucien als voorzitter vrijwillig in het organiseren van de Proxsys Cup. Samen met zijn vrouw (verantwoordelijk voor alle communicatie) welteverstaan, anders zou het huwelijk geen standhouden. Met een enthousiast team wordt één van de grootste zaalvoetbaltoernooien van Nederland in Gorinchem georganiseerd in de categorieën jeugd, dames, senioren en een G-dag. In 90 teams speelden bijna 1300 deelnemers bij elkaar meer dan 250 wedstrijden. De finale wedstrijden werden live uitgezonden en 5 minuten na een wedstrijd werd er een samenvatting op Youtube gezet. UEFA Scheidsrechters, een mix van amateurs en semi-professionele voetbalclubs kijken jaarlijks uit naar dit toernooi. Al meer dan 25 jaar.

Het begin

In de jaren 90 begon het toernooi namelijk als de ‘Champions Cup’. Het was, en is, de bedoeling om in de vakantietijd wat te doen te geven voor de lokale jeugd. Inmiddels is het een regionaal fenomeen en de afgelopen 4 edities ziet een team van 10 bestuursleden toe dat het sportieve, financiële en maatschappelijke aspect goed gewaarborgd wordt. Zoals met elk project, was er wel een leercurve.

Lucien: “Wanneer je kijkt naar de afgelopen 4 jaar, kunnen we wel stellen dat we per jaar een stukje eigen identiteit gevormd hebben. In jaar één was het doel een goed toernooi neer te zetten, inclusief een poule voor de dames. Vanuit het toernooi had een aantal clubs vervolgens doorgepakt en een damesteams georganiseerd in de Proxsys League. Helaas was het net wat te vroeg voor de regio en is in de Proxsys League de dames competitie inmiddels gestopt. ZVG heeft hier wel een positieve een rol in kunnen spelen door de beste speelsters samen te voegen in een team om anno 2020 op Eredivisie niveau te spelen.

Het tweede jaar konden hebben een groter maatschappelijke rol kunnen dienen door een G-dag erbij kunnen te organiseren gesteund door de Rabobank en AVRES. Die jongens en meisjes vinden het helemaal geweldig en je ziet dat het voor alle betrokkenen een ontzettend hartverwarmende dag hebben. Ik durf ook wel te stellen dat de harde kern van onze vrijwilligers deze dag boven de finale dagen zetten om erbij te zijn.”

Succes heeft zo zijn gevolgen, in jaar drie werd de pers kritischer. De belichting, exclusiviteit, sponsoruitingen; alles moest toch beter volgens de derde partijen. Men leek te vergeten dat het toernooi draait op een vrijwilligers. Doordat het toernooi in basis voor ons langzaamaan routine werd, gaf het de gelegenheid breder naar het event te kijken en hierop te anticiperen. Vanuit Proxsys werd de IT voorziening geüpgradede, De JONG AV gaf meer beleving en functioneel licht voor de pers, het VIP dek werd geoptimaliseerd voor de sponsoren en deze editie hebben we de zaal echt in kunnen richten zoals we voor ogen hebben. Stiekem hebben we ook al ideeën wat we in 2020 willen gaan doen.

De komst van Ahmed Mahamed in 2018 bleek een mooie aanvulling. Het zorgde namelijk voor een geheel nieuwe dimensie: Livestreaming. De beleving, en exposure naar de buitenwereld groeide enorm en een extra gevolg was dat er een professionaliseringsslag van de organisatie werd gemaakt.

Ahmed (21): “Ik vind de organisatie van het voetbalwezen sowieso interessant. Ik ben via het voetbal ook bij Proxsys komen werken. Ik was actief in de Proxsys League en kwam als bezoeker bij de Proxsys Cup. Ik was in eerste niet zoveel bezig met het bedrijf. Ik kende ze echt alleen als sponsor. Ik ging me toch verder verdiepen en ik raakte echt enthousiast. Na een sollicitatie kon ik aan de slag bij het bedrijf en raakte ik ook in de organisatie van de Proxsys Cup. Ik kan mijn ambities momenteel volledig kwijt in deze rollen.”

Hoogtepunt

25 duizend bezoekers, bijna 10 duizend unieke streams, een succesvol VIP deck dat is allemaal mooi. Een aantal hoogtepunten is dat je talenten echt ziet doorbreken. Het mooiste is dat je met het bestuur 10 geheel verschillende mensen met verschillende achtergronden samen zo’n gaaf evenement neer kan zetten door samen een duidelijke visie te hebben: het elk jaar beter, efficiënter, leuker en gaver te maken. Niemand in het bestuur wil stilstaan, veranderingen worden en geen idee is te gek. Kwaliteiten komen snel naar voren en het wordt daar beter en mooier van. Talenten die nog starten aan hun carrière kunnen bij ons een uitstekend podium krijgen om hun talenten uit te nutten. Ze krijgen binnen de gestelde kaders veel vrijheid en we dagen ze uit om buiten de comfort zone te stappen. Dat is het mooiste De ontwikkeling van de nieuwe generatie is geniaal en kunnen zo snel anticiperen en het toernooi zoveel meer geven.

Het enthousiasme is ook aanstekelijk. In hun vrije uren nemen verschillende collega’s deel aan het opzetten van de Infrastructuur. Michael is vanuit de wijkkast in de buurt bezig met de verbindingen juist aan te sluiten en is een hele dag bezig met het leggen van 70 meter aan kabels om de verbindingen zo optimaal mogelijk te leggen, Martijn is vervolgens bezig met de draadloze "access points". Dit alles zorgt er bij elkaar voor dat er een DSL verbinding met (100 down / 30 up) zonder downtime gerealiseerd is die meer dan 200 gigabyte aan data heeft verwerkt.

Een van de bezoekers: “De afgelopen vier jaar is het steeds maar groter geworden en het is mooi dat jong en oud gewoon op de tribune kan zitten en een diversiteit aan leeftijden ook in de organisatie te vinden is.“

Overeenkomsten

Wat is de overeenkomst tussen Proxsys en de Cup?
Zowel Ahmed en Lucien zijn afzonderlijk even stil.
Lucien: “Talent krijgt echt een kans. Leeftijd maakt niet uit. Je krijgt de ruimte om te groeien en echt iets te betekenen voor een organisatie. We hebben een grote groep jonger dan twintig bij Proxsys werken en bij de Cup staat de jeugd ook centraal. Tevens voeren we onze projecten ook grondig uit en gebeurd er echt heel veel achter de schermen bij zowel de Proxsys Cup als bij projecten van onze klanten. Hiervan krijgt de klant in beide gevallen beperkt wat mee maar mogen ze wel het succes van deze voorbereiding ervaren waarbij we de verwachtingen overtreffen. Dit zie ik terug bij zowel nieuwe klanten als mensen die voor het eerst naar de Proxsys Cup komen.

“Daarnaast leven we echt alles of niets”, vult Ahmed aan. “Als we iets doen, willen we ook het maximaal haalbare. We zullen net dat stukje harder lopen als het ervoor zorgt dat het net beter uitkomt. Iets wat ik in mijn dagelijkse werk ook terugzie.”

2020

We zitten inmiddels jaar vijf van de huidige opzet en er kan wel gesteld worden dat er al veel voor elkaar is en klaar staat voor de volgende editie. “We zullen eind deze week als organisatie samenkomen om de vorige editie af te sluiten.” Sluit Ahmed mee af, om vervolgens te zeggen: ”Stiekem is de voorzitter alweer met de komende editie bezig.” Meerdere collega’s waren veelvuldig toeschouwer, waaronder de directeuren Olaf van Oord en Erik Loef. Een mooie quote was te ontwaren gedurende de het evenement.

“We gaan er voor zorgen dat we 2020 nog vetter gaan maken”

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen